Pory dnia wpływają na prawdopodobieństwo udaru
17 sierpnia 2006, 10:31Ryzyko udaru rośnie dwa razy dziennie. Jest ono największe między 6 a 8 rano i wieczorem, a najmniejsze podczas snu. Eksperci uważają, że na okresy zagrożenia udarem wpływa zegar biologiczny.
![Neurony w korze mózgowej myszylicencja: Creative Commons](/media/lib/2/1172231954_222386-06c1a9c26706c725071a87c99a12a0d5.jpeg)
Zagadka komórek macierzystych rozwiązana
6 czerwca 2008, 22:53Naukowcy z Schepens Eye Research Institute zidentyfikowali cząsteczki, których zadaniem jest regulowanie aktywności komórek macierzystych w obrębie mozgu. Oznacza to, że dzięki ich wzajemnym interakcjom możliwe jest pobudzanie lub hamowanie podziału komórek macierzystych i ich różnicowania, kończącego się powstaniem neuronów.
![](/media/lib/276/n-naczynia-oun-1c4bffe6cdeb5f98daf25abcc1dd9df2.jpg)
Kwasy omega-3 odpowiadają za integralność bariery krew-mózg
8 maja 2017, 11:05Kwasy omega-3 odgrywają kluczową rolę w podtrzymaniu integralności bariery krew-mózg, która chroni ośrodkowy układ nerwowy (OUN) przed krążącymi z krwią bakteriami, innymi patogenami czy toksynami.
![](/media/lib/65/tran-w-kapsulce-c987b1451f27c9ddd8b2978a5b0acb23.jpg)
Rybie tłuszcze chronią przed atrofią mózgu
24 sierpnia 2011, 08:40Naukowcy z Centrum Choroby Alzheimera i Zaburzeń Pamięci Rhode Island Hospital odkryli związek między zażywaniem suplementów z tłuszczami rybimi a funkcjonowaniem poznawczym i budową mózgu. Poleganie na dobrodziejstwach natury wiązało się z lepszą pamięcią i mniej zaawansowaną atrofią mózgu.
![](/media/lib/365/n-natto-9eef4ab55a0533d5472290c238c798ca.jpg)
Dipeptyd występujący w fermentowanych produktach można wykorzystywać w zapobieganiu depresji
16 września 2019, 11:29Japońscy naukowcy dokonali ważnych odkryć odnośnie do roli dipeptydu leucynowo-histydynowego (LH) w hamowaniu aktywacji mikrogleju i zaburzeń emocjonalnych związanych z depresją. LH występuje w fermentowanych pokarmach, np. w niebieskim serze czy nattō (potrawie z soi). Bazując na uzyskanych wynikach, autorzy artykułu z pisma Nutrients uważają, że produkty bogate w LH mogą być bezpieczną metodą podtrzymywania dobrego zdrowia psychicznego.
![](/media/lib/180/n-glioblastoma_macro-1f8863af9e1b5662b68be30a12ac949b.jpg)
Koń trojański z tłuszczu walczy z nowotworem
7 maja 2014, 09:27Badacze z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa (JHU) poinformowali o udanym użyciu komórek macierzystych z ludzkiego tłuszczu do walki z nowotworem mózgu. Komórki zostały wykorzystane w roli nośników protein, które trafiły bezpośrednio do mózgów myszy cierpiących na najbardziej agresywną formą nowotworu
![](/media/lib/358/n-jablka-bdbd542c961253a304630f1f55293a77.jpg)
Naturalne związki z jabłek wspomagają neurogenezę, mogą poprawiać funkcjonowanie mózgu
16 lutego 2021, 12:11Naturalne składniki jabłek i innych owoców stymulują wytwarzanie nowych komórek w mózgu, co może mieć znaczenie dla procesów uczenia się i zapamiętywania, informują naukowcy z australijskiego University of Queenland oraz Niemieckiego Centrum Chorób Neurodegeneracyjnych
Zastrzyki z progesteronu po urazach mózgu
3 października 2006, 10:40Leczenie progesteronem bezpiecznie redukuje ryzyko śmierci i niepełnosprawności u osób z urazami mózgu.
![](/media/lib/32/421949167_a2b2301595-6ea815ebfb17d66c5aeeefc9d90583f6.jpg)
Schizofrenia - ewolucyjny wypadek przy pracy?
5 sierpnia 2008, 07:38Zmiany w metabolizmie mózgu związane z przebiegiem ewolucji najprawdopodobniej zbliżyły ten organ do granic możliwości jego rozwoju - donoszą naukowcy. Ich zdaniem, odkrycie potwierdza hipotezę, zgodnie z którą schizofrenia jest "efektem ubocznym" gwałtownej ewolucji centralnego układu nerwowego u ludzi.
![Anatomia mózgu](/media/lib/148/n-anatomia-mozg-0525d8c14f0cb3c6345b2269683771de.jpg)
W wieku nastoletnim rośnie gęstość istoty szarej
26 maja 2017, 11:49Dzięki technikom obrazowania od lat wiemy, że już w wieku nastoletnim dochodzi do zmniejszenia objętości istoty szarej w mózgu. Jako, że wiemy, iż większa objętość mózgu jest powiązana z lepszymi zdolnościami poznawczymi, cały proces jest paradoksem